Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövények és fűszernövények

Ez egy manapság eléggé divatos téma. Én magam is régóta érdeklődöm iránta, a Maria Treben könyvvel kezdtem, aztán több egyébbel, pl. internettel folytattam. Gyakran használok ilyen készítményeket, sőt, jónéhányat készítettem is.

Saját hibáimból okulva akarom ötleteimet és tapasztalataimat megosztani a látogatókkal: mit, hogyan, mire használjunk, ha gyűjtjük, v. termesztjük hogyan kezeljük.

Remélem mindenki talál magának megfelelőt.

Tavaszodik.

Körömvirág - Calendula officinalis

 

koromvirag.jpg

 

Kakukkfű - Thymus vulgaris

kakukkfu.jpg

Citromillatú kakukkfű - Thymus citriodorus

 

citromillatu-kakukkfu.jpg

 

 

Rozmaring - Rosmarinus officinalis


Majoránna - Origanum majorana

majoranna.jpg

Szurokfű/Oregánó - Origanum vulgare


Levendula - Lavandula angustifolia

 

levendula.jpg

 

Citromfű - Melissa officinalis

 

citromfu.jpg

 Kellemes citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény, mely az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, a Közel-Keletről származik, és a mediterrán éghajlatot kedveli. (Érdekes, nálunk kiirthatatlan. Lassan olajfát is ültethetnék?) Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, július-augusztus hónapokban.

Latin neve, a "Melissa" görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, amint erről már idősebb Plinius római író-polihisztor is beszámol. Virágaiból citromfűolajat (Aetheroleum melissae) desztillálnak.

Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben (Capitulare de vilis) írta elő termesztését. Nyugat-Európában csak az ültetvényeken található; Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott.

Magassága elérheti a 150 cm-t. Levelei tojásdad alakúak, enyhén csipkézettek, fűrészesek, citromillatúak. A levelek a négyélű száron keresztben átellenesen állnak. A gyógyszerészek az orvosságként használt leveleket Melissae folium-nak nevezik. Apró, fehér vagy enyhén pirosas virágai tízesével-húszasával a levélhónaljakban nyílnak, július-augusztusban. A növényre jellemző a pelyhesség és a kissé bozontosan szőrös szár is.

Meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vetik vagy májusban palántázzák. Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.

A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citonál, citronellál), a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta, és a szaponin.

Friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz (Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomrsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.

A karmelitavíz néven ismert "csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként.

Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.

Bazsalikom - Ocimum basilicum L.

 

bazsalikom.jpg

Egyéves dísz-,fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50–60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves. Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalool helyett kámfor van.

Karószerű főgyökere számos oldalgyökérre ágazik, mely nem hatol mélyre, de dús elágazódásával viszonylag nagy talajréteget sző át. Mereven felálló, 40–60 cm hosszú szára a gyökérnyaktól sok oldalhajtásra ágazik el. Szára az ajakosok családjára jellemzően négyszögletes. A szár hossza, a levél alakja és színe alapján számos változatát különböztetik meg – a legtöbb helyen a kis, zöld levelű változatát termesztik. A száron és a levélfonákon az erek körül igen gyéren szőrök nőnek. A tojásdad levelek széle csipkés vagy bevagdalt, levélnyelük rövid, válluk lekerekített. A csupasz, vékony levéllemezen gyengén kivehető az erek mintázata. Szárvégi, laza álfüzér virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő, az örvök száma 10–18. Csészéje zöld, széle a sziromlevelekkel együtt gyéren szőrös. A csésze felső ajka ép, széles kerekded, míg az alsó ajak négyfogú. A sárgásfehér vagy pirosló párta felső ajka négykaréjú, az alsó enyhén, homorúan hullámos. A párta rövid csöve általában fehér. A porzók a fehér párta alsó ajkához simulnak, annál valamivel hosszabbak. A két termőlevél összenövéséből keletkezett felső állású termőből 4 fekete makkocskatermés jön létre.

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot,szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják.

A kereskedelemben morzsolva forgalmazzák. Légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve, lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olivaolaja keverékben eltéve tárolható. 

Meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát. Általában barna homoktalajokon, magról március-áprilisban langyos ágyba vetik, majd május elején 20–30 cm-es távolságra palántázzák. A virágzó növényt vágják, szárítják, majd a leveles hajtásokat lemorzsolják.

Cserépben, balkonládában, akár a konyhaablakban is nevelhetjük.

Hosszú, álörvös virágzata alulról felfelé folyamatosan nyílik. Júniustól szeptemberig virágzik, a nyár második felétől nyíló virágok mellett már érett mag is található.

 

Fekete bodza - Sambucus nigra

Népies nevei: Bocfa, Csete, Fái bodza, Festőbodza. Különböző hiedelmek keringenek róla, pl. Júdás bodzafára kötötte fel magát, más hiedelmek szerint Jézus keresztfája a bodzafa. Bodzafa alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert, és a legújabb: a Harry Potter könyvsorozatban a Végzet pálcája is bodzából van.

A virág és a gyümölcshús kivételével minden része mérgező.

Fája könnyen megmunkálható, belseje üreges, szivacsos, amit ki kell venni, így készíthető belőle néhány népi eszköz, mint bodzasíp, furulya, bodzapuska, de a kovácsok fújtatójának is része, és a halászok hálóvarrótűje is ebből van.

A virágból ivólé, szörp, sörtésztában kisütött édesség készül, szárított virága köhögés-, és lázcsillapító, valamint izzasztóhatású, úgyhogy lehet gyűjteni minél többet! Fekete bogyójából lekvár, bor, pálinka is készül. A pálinkája ritka, és nagyon drága. A bogyóból ugyanakkor festéket is előállítottak.

Levelét komposztálásnál érésgyorsításra használják.

Erős szagú levét egerek, rovarok távoltartására permetezték. (Nem is csodálom, olyan erős macskapisi szaga van!) A növény állítólag rovarűző hatású, de ezzel szemben szkeptikus vagyok, mert gyakran látok bodzát iszonyatosan levéltetvesen.

A bodza tartalmaz A-, B-, C-vitamint, pantoténsavat, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, illóolajat és antociánokat (ettől fekete a bogyó színe).

Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

Bodzaivólé(Bodzapezsgő): 0,5 kg cukrot beleöntök egy 5 literes üvegbe, rádobok egy fél citromot felkarikázva, aztán beleöntök 2 liter meleg vizet, hogy a cukor feloldódjon. Beleteszem a 10-12 fej bodzavirágot, aztán felöntöm még vízzel, hogy tele - de nem színültig - legyen az üveg. A szájára kávéscsészealjat teszek, és kiteszem a napra 2-3 napra "kovászolódni". Aztán leszűrve üvegekbe töltöm, és hűtőben tárolom fogyasztásig. Szerintem el lehet tenni télre is, de akkor forralt víz kell bele, és szűrés után a tetejére nátrium-benzoát. Nálunk elfogy hamar - még hígítva is. (Ajánlatos higítani, mert nagyon erőteljes íze van.)

bodzaital-pezsgo-.jpg

 

Bodzaszörp: 10-12 virágszükséges hozzá, de lehet több is. 6 liter vizet 6 kg cukorral, 2 dkg citromsavval, és 2 dkg borkősavval felforralok, és beleteszek 2 kk. Na-benzoátot. Mikor kicsit kihűlt - kb. 40 fokosra - a virágokra öntöm, és hagyom állni legalább 3 órát, de az a jó, ha többet is tud állni, mert minél tovább áll, annál jobban érződik a bodza íze. Akkor leszűrve üvegekbe töltöm, és vagy celofános dugóval bedugaszolom, vagy celofánt teszek a kupak alá, úgy csavarom rá.

Nagy útifű - Plantago major

nagy-utifu.jpg

 

Erről később.

Nagy csalán - Urtica dioica

Népies nevén csalány, csollán, csólyány, csanál, csohán, csovány.

A Csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozik. A növénycsalád nevét a latin "uro", égni szóból kapta. Minden szerve csalánszőrökkel borított, érintése égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Kétlaki, évelő növény, megtalálható az ország egész területén, nyirkos helyeken, lomberdő aljnövényzeteként, árkok mentén.

A levelét és gyökerét hasznosítják gyógyászati célra. Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét (Urticae radix) pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni. A gyökér drog tartalmaz szterolokat, lignánokat, poliszacharid fehérje polimert. A levél és herba tartalmaz flavonoidokat, fahéjsavakat, ásványi anyagokat, aszkorbinsavat, hangyasavat, a szőrökben pedig acetil-kolint, hisztamint, szerotonint.

Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut, és a 2. típusú diabetesben csökkenti a diabetesz ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír. Tavasszal sokan alkalmazzák a csalánteát vértisztító kúrák részeként, mivel csökkenit a vér húgysav szintjét, jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. Élénkítő hatású, sok vitamint, és ásványi anyagot pl. vasat is tartalmaz. Enyhíti az allergiás reakciókat, a csalánkiütést, az ekcémát, a szénanáthát,és az asztmát. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják. Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.

Gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele.

Kenőcs: A leveléből készített kenőcs az ekcémás bőrfelületekre jótékony hatással van.

Tea: 1 púpozott teáskanálnyi drogot öntsünk fel forrásban lévő fél liter vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Vértisztító kúrákhoz javasolják, mert alaposan átmossa a veséket. Ihatjuk akár féléven keresztül is, de a napi 8-12 grammot (kb. 1,5 dl) ne lépjük túl. Nagy mennyiségű fogyasztása esetén gyomorpanaszok, bőrégés, vizeletpangás, vagy akár fulladásos reakció is előfordulhat. Használatakor káliumpótlásról is gondoskodni kell.

Tinktúra: egy üveget megtöltünk tavassza vagy ősszel kiásott megtisztított és apróra vágott csalágyökérrel, leöntjük 38-40% -os gabona vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy tűzhely közelében.

Fűszerként: Friss leveléből főzelék készíthető, illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható.

Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez szükséges.

Lábfürdő: 2 maréknyi kefével és vízzel alaposan megtisztított csalángyökeret és friss csalánt ( levelet és szárat) 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap leforrázunk. Amilyen melegen csak bírjuk 20 percig áztasuk benen a lábunkat. A főzetet ne szűrjük le. A lábfürdőt újra felmelegítve kétszer-háromszor is felhasználhatjuk
Hajmosás: egy ötliteres edényben 8-10 marék friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig álln ihagyjuk. Ha gyökeret használtunk jó két maréknyit áztasunk hideg vízben egy éjszakán át, majd másnap forraljuk fel. és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.

Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar gyakran használja színező anyagként.

A régi időkben a kendert is helyettesítették vele, szövetet készítettek belőle.

Kis télizöld meténg - Vinca Minor

Vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó, agyértágító hatású. Szérított leveles hajtását használják. Több, mint 30 alkaloidja közül a legjelentősebbek a Vinkamin - amely a Cavinton kiinduló vegyülete -, Izovinkamin, és a Vincin. "Cavinton helyett: 3 g Kis télizöld meténg és 3 g orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze." Maria Treben

 

vinca-telizold-meteng.jpg

 

Medvehagyma - Allium ursinum

Kígyóhagyma, Poroszhagyma, Sási hagyma, Sajamás, Sarima, Vadfokhagyma

Évelő, félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli. Pont, mint a Gyöngyvirág - Convallaria majalis. Még hasonlítanak is egymásra - mielőtt virágoznának. Mert az teljesen más kinézetű. A Gyöngyvirág virágzata a száron már a tő közelében kezdődik, míg a Medvehagymáé egészen fenn. A medvehagyma EHETŐ, míg a Gyöngyvirág minden része mérgező. A medvehagyma level megdörzsölve fokhagyma illatú.

medvehagyma2.jpg

Illata és íze a fokhagymára emlékeztet. Április végén, május elején virágzik. Gyógyászati és étkezési célra fiatal leveleit és hagymáját gyűjtik. Az utóbbi években Európa-szerte olyan népszerű lett, hogy tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte a vadon termő állományt. Magyarországon még nem védett, de a természetvédelmi területeken – minden más növényhez hasonlóan – tilos a gyűjtése. Jó hír, hogy kertünk árnyékosabb, nedvesebb sarkaiban termeszthető.

 

medvehagyma.jpg

Gyógynövényként értékét a benne levő vitaminok, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő anyagok adják. Fokozza az étvágyat és javítja az emésztést. A népi gyógyászatban ezen kívül felső légúti betegségek kezelésére és bizonyos emésztési panaszok esetén alkalmazzák.

 

Mivel gyógynövényként már nagyon régóta ismert, a tudósok is megvizsgálták hatását, és tudományos bizonyíték van vérnyomáscsökkentő hatására, valamint arra is, hogy lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon és javítja a végtagok keringését.

Élelmiszerként nagyon sokféleképpen lehet használni. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (burgonya, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Jellegzetesen erős illata az ételekbe keverve enyhül, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

A Mecsekben található Orfűn minden évben Medvehagyma-napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész rovarai. A medvehagyma tea házilag is elkészíthető a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés előtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából.

A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagymaboros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.

 * * *

Tél vége van. Influenzás a családom, ami nem elég, hogy lázzal, meg folyó, v. eldugult orral jár, de még köhögünk is. Száraz köhögés a jellemző nálunk, abból az ugatós fajtából.

 A felső légúti megbetegedések kezdeti fázisában jelentkezik a betegség jólismert tünete a száraz köhögés. Ez a fajta köhögés nem más, mint a szervezetnek a megbetegedésre adott válasza, és elsődleges célja a légutak megtisztítása, a nyák felszínre hozása, köhögése. Éppen ezért ebben az esetben nem ajánlott a köhögést köhögéscsillapítóval enyhíteni. Rosszabb esetben, ha a betegnek nem sikerül felköhögnie nyákot, akkor tüdőgyulladás is kialakulhat. A gyógyító kúra lényege tehát soha nem a tünet elfojtása kell, hogy legyen, hanem a szervezet segítése, védekezőrendszerének erősítése, hogy a maga természetes útján lökje ki magából a betegséget.

Na mi azért megpróbáltuk elfojtani, de már nem teszünk ilyesmit.

A nyálkát tartalmazó gyógynövényekből készült teák igen hatékony segítséget nyújthatnak a száraz köhögés helyes csillapításában, hiszen a növény nyálkaanyag tartalma bevonja a gyulladt garatüreget, a hörgők nyálkahártyáját mintegy védőréteget létrehozva rajtuk. Ilyen nyákanyagot tartalmazó gyógynövények a hársfalevél, a fehérmályva, a martilapuvirág. Ezekből a növényekből ne forrázatot készítsünk, hanem helyezzük langyos vízbe és áztassuk lehetőleg egy éjszakán keresztül, mivel gyógyhatását így fejti ki.

Amikor a felső légúti megbetegedés a következő fázisba kerül már inkább a nyák feloldása, fellazÍtása a cél, ez segíti a váladék felköhögését.

Vöröshagyma nyákoldó köhögéscsillapító, és baktériumölő  hatású. Mellesleg tele van B-, és C-vitamminal,  bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, vércukorszint csökkentésére is kiváló. Ja és lesz helyed a buszon.

 

Fekete retek:  Közismerten megfázásos megbetegedések, köhögés, légúti betegségek gyógyítására. Májtisztító hatású. Elkészítés: a megtisztított retket reszeljük le és levét facsarjuk ki. Én személy szerint csak meghámozva karikázom és megeszem pl. vajas kenyérhez, de előfordul, hogy lereszelem megsózom és 1 evőkanál étolajjal nyakonöntve fogyasztom. Kiváló májtisztító, legalább hat héten keresztül alkalmazzuk.

Akácvirág-tea:   Főleg köhögéscsillapítóként hatásos, de alkalmazzák a túlzott gyomorsavképzés enyhítésére, megakadályozására is. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot forrázunk le 2 dl forró vízzel, majd 5-8 perc elteltével szűrjük le.

 

Hársfavirág-tea:  Meghűléses betegségek esetén kiváló izzasztószer, köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Köptető, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. 10 perc elteltével szűrjük le. Izzasztás esetén forrón fogyasszuk.

Lándzsás útifű - Plantago lanceolata 

Tea: Nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Elkészítése: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Kívánság szerint mézzel édesíthető. Naponta 2-3 csésze teát fogyasszunk.

Lándzsás útifű sziruphoz több receptem is van, de ez majd inkább később aktuális, addig jó a patikai is.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 



Facebook




Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 83040
Hónap: 317
Nap: 13