Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kertészkedés

December 02.

Jaj, hát nem is írtam!

A Rozmaringot októberben megnyirbáltam, a lvágott 10 cm-s darabokat gyökereztető hormonba mártottam és nedves homokkal teli virágcserepekbe dugdostam. A virágcserepeket hosszú alátétre tettem, nejlonzacsit húztam rá, néha be-betekintettem, lepriccoltam vízzel, vagy öntöttem alájuk egy kis vizet, és világos, langyos helyen tartottam. Az utóbbi napokban levettem a zacsikat, és lám! a 90% megmaradt. Tökjó arány! Tavaszra egész pofásak lesznek, majd keresek nekik gazdit. A sültekhez isteni!

A Sundaville-ről meg annyit, hogy azt mondta az írás, hogy hűvös, fényes helyen teleljen. Na a mienk nem igazán hűvös, de hellyel-közzel fényes, és még sokáig virágzott a behozatal után, sőt annyira bírja a klímát, hogy úgy kellett kiműteni a függönyből annyira belekapaszkodott. Szóval csak bátran bármilyen világos helyre, ahol nincs útban!

2012. Július 17. 

Érik a paradicsom. Lassan. Túl lassan.

Cukkinit a 3 tőről már egy vagonnal szedtem, ajándékoztam, sütöttem-főztem.

Virágzott a tavi rózsám. Meg a levendulám, meg a néhány kis sziklakertim, meg a klematiszom, a nagybátyámtól kapott Ligetszépe. A Rozmarigom is visszazöldült, és kikelt a Bébikukoricám is. Valahogy keveredett a kertbe néhány Napraforgó, Cirok, meg Díszparéj is. Nőnek - végre - a Padlizsánjaim is, mármint a termésük. A málna még mindig terem, de már visszafogottabban, a zöldbabunk viszont elég nyeszlett. Lassan szedjük a cefrének való mórabórát, és egyre szebb a körténk. Viszont a kutyánkat ki fogom nyírni, ha még egyszer lepisili a páfrányt, vagy a Cukorsüveg fenyőt. Az a kicsi fa MátéMilán első karácsonyfája, és igencsak a szívemre venném, ha kipurcanna.

2012. Június 24.

Budapesti kertem javarészét - főbb kedvenceimet - áttelepítettem Ebesre. Hazahoztuk és elültettük a méteres rozmaringomat, a 3 tő levendulámat, a kakukkfüvemet, a borsmentát, az oregánót, a majorannát, a még meglévő klematiszt, a rózsatöveket - azokat már korábban...

Még korábban vetettem sarkantyúkát, ültettem kardvirágot, tavalyról kikelt a borsikafüvem is. Az egyik barátnőmtől kikuncsorogtam egy tő - bazi nagy tő - pampafüvet, ami szépen meg is maradt. Áttelepítettem a kerti tavamat a 2 aranyhallal, meg a tavirózsával. Sajnos a bambuszt nem tudtam elhozni egyenlőre... mert olyan gyökere, hogy szerintem csak csákánnyal lehet felszedni, ebben az időben meg szállítani - na hagyjuk... A rozmaring is alig-alig bírta ki.

A palánták már szép növénnyé serdültek, sőt a cukkiniből már főztem, ajándékoztam, szóval terem bőven. A paradicsomot állandóan kacsoljuk, meg kötözgetjük - látszik is rajtuk, mert van már rajta egy özön. Már háromszor szedtünk borsót, de az utolsó körben már ki is nyűttük. Volt pár szem eprünk, és már terem a málnánk is rengeteget - a gyerekeknek mindennap van egy-egy tálka fejenként. Persze van, amikor a tálkára sincs szükség, mert lelegelik a bokorról. Ma még ültetek bébikukoricát is, meg kapok a szomszédból még pár csípőspaprika palántát. Ma már szedtem meggyet is, aztán kimagoztam...

A múltkoriban kaptam a Zuramtól egy tő 'Dipladenia Sundaville Red'-et. Gyönyörű növény, az egyik ismerősömnek halványrózsaszínben van, őrült magasra futott fel tavaly nyáron. Remélem ez nálam is működik majd... Meg is akarom majd kérdezni, hogy hol telelteti, mert el sem tudom képzelni, hogy kivehette a helyéről, pedig azt olvastam, hogy 8-10 fokon telel át. Erzsikének viszont - méreteiből gondolom - több éve futhat fel ugyanoda, mert totál belakja az egész tornácocskát. Erről mindenképp meg kell kérdeznem...

2012. Május 15.

A tavalyi medvehagymák - már amit kiültetni sikerült - 50 %-ban megmaradtak. Hát nincs valami nagy ültetvényem, mert mielőtt a nagybátyám nekiugrott volna fűnyíróval, addig volt belőle 7 db. Most már nem tudom mennyi maradt.

A fiúk lelkesen segítettek a kertészkedésben - MM gereblyével elegyengette a vakondtúrásokat, Árpi pedig kislocsolóval locsolgatott. Az utóbbi mondjuk nem ment tökéletesen, mert több volt a ruháján és a cipőjén, mint a palántákon..

Július 19.

Megérkeztek a postán rendelt Medvehagymák. Egy részüket már kiültettem, de holnap folytatom. A lényeg, hogy árnyékos nyirkos talajú helyre kell ültetni, egymástól 10cm-re, 5 cm mélyre. Közben szedegetem folyamatosan a Mórabórát cefrének, már az egyik hordó majdnem tele - szerintem holnap tele lesz -, a másik meg jó egyharmadig van. Fincsi kis pálesz lesz belőle. A 9 db hatalmas karalábémból már 5db-ot leszedtem, a paradicsomok folyamatosan teremnek az ebesi ház kertjében. A málnát a fiaim folyamatosan szedegetik - ma is a bokorból operáltam ki a kisebbet, mert már a zöldet is szedte volna. Pesten kinyílt a királyliliomom - bordó -, a Zuram el is hozta az apukám sírjára. Szintén Pesten folyamatosan terem a folytontermő eprem 1-2 szemeket, a gyerekeknek nasinak elég. Remélem locsolsz Balázs!!!A zsázsámnak beérett a magja, úgyhogy biocsírám lesz a télen. A zamatos turbolya meg poloskaszagú, és még utánanézek, hogy egyáltalán mire jó. A Borsikafű gyönyörű, a Pemetefű alakul. A kert meg tele Zöld gyíkkal, meg Varanggyal. A kertben és a telkemen is özön körte van - lesz jó sok befőtt.

Június 18.

Az új Klematiszom is virágzik, az amit Ebesről hoztam, és Kis Jóska bácsi adta. Kaptam a vágott virágnak is alkalmas nagy bíborszínű Krizantémból, a pomponfejű fehérből, és a fáradtrózsaszín bokrosból Borzáné Gizike nénitől. A nagyfejű még gondolkodik, hogy megmaradjon-e, de a másik kettő már tuti befutó. Kiszedtem az összes lila Íriszt a kertből, lehetséges, hogy majd ősszel visszaültetek vagy 2-3 tövet a sárgával egyetemben, amit most szedek majd ki, mert nem jó helyen vannak, nagyon ránőnek a tavamra.

Apropó tó! Megdöglött az egyik aranyhal -természetesen a legnagyobb. Azzal vigasztalom magam, hogy a Feng shui szerint ha elpusztul egy aranyhal, akkor valami rossz dolgot vitt el a házban élők fejéről, és amúgy is páratlan számú a szerencsés, nekünk meg most már 3 van.

A Casanova rózsa nem szeret engem. Pedig alig vártam, hogy megmaradjon, mert az lett volna a következő sárga árnyalat a sorban. Már a második Casanova, ami ugyanazon a helyen purcan ki, úgyhogy oda többet nem teszek rózsát. A sorban van a fehér Mount Sasha, a krémfehér Abel, és a krémsárga Iris Honey. Az utóbbi és a középső egymás után virágoztak valamivel, de a fehér idén nemigen nyit már, mert egyrészt tavasszal letörtem a ruhámmal két hajtást - és szerintem azon lettek volna a bimbók -, másrészt viszont rendezkedés miatt meg is bolygattam, olyankor pedig előfordul,hogy kimarad a virágzás. Na de nincs még vége a nyárnak, hátha csoda történik!

Előástam a Balázs Kertészkedés télen-nyáron c. gyűjtögetős kézikönyvéből, hogyan kell bujtani a Rozmaringot, mert eddig gyökereztetni akartam - mondván augusztusban sikerült. Mint kiderült ez csak augusztusban kecsegtet nagyobb reménnyel, ilyentájt a bujtás a megoldás. Valóban! Már két bujtásom is megmaradt, úgyhogy le is lehet választani.

Május 26.

A napokban kivittem a szobanövényeket, összekötöttem a Rozmaringot, mert nagyon szétfeküdt. Nyílik a Tigrisliliom, virágzik a Lonc, a Levendula, és a Klematisz.

Május 1. Anyák napja

28-án nekifogtam a "tó" melletti kertsáv és a "tó" mögötti kis terület kialakításának. Tőosztottam, és kicsit beljebb ültettem a járda mellől a krizanténjaimat. A tőosztást már húsvét előtt elkezdtem egy krizanténnal, de most a többit is alakítgattam. Szétültettem, néhányat elajándékoztam, másokat cserépbe tettem, később nagyobb cserépbe, vagy valamelyik ismerőshöz kerülnek. A tó mögötti területet először pár téglával vettem körbe, feltöltöttem egy szintre, eláztattam, hogy ülepedjen, összébb essen, aztán pár óra múlva a párom hozta az általam "rendelt" cölöpkerítést, amit én 30 cm magasnak gondoltam ki, de az elfogyott - így 40 cm-s lett. A már viszonylag fixen álló föld-félszigetecskét körülvettem a kis kerítéssel úgy, hogy elölről és oldalról is kb. plusz 12-15 cm-s sávot kellett feltölteni. Feltöltöttem, miközben folyamatosan öntöztem. Azóta meg esett is. Miután 10 cm-rel magasabb lett a kerítés, mint ahogy én számoltam, így a föld sem lett elég, még kell legalább 1, de inkább 1,5 zsák. A zsák másik fele meg belemegy a kb. 50 -60 cm átmérőjű műanyag virágcserépbe, amiben tavaly a 4 tő paradicsomom tenyészett, mert a föld nagy részét fel kellett használnom a betöltéshez. Nem akartam ugyanis pusztán azt a sima kis semmilyen virágföldet leszórni. Apropó paradicsom! Már alig várom,hogy megint megvehessem azokat a gyönyörű nagy palántákat, amit tavaly is. Idén a tornác elé is ültetünk vagy 6 tövet, plusz a "hordó" a négy tővel, és nem lesz gond a téli lecsóval! Mellesleg úgy szándékozom csinálni, hogy 2 tövet Lucullus fajtájú szilvaparadicsomból ültetek, ami egyébként normál esetekben nem igazán a zsánerem, viszont kiválóan lehet aszalni, és előző télen rengeteget használtam el belőle, helyesebben használtam volna, de muszáj voltam visszafogni magam, mert nem volt elég. Na idén lesz! A másik nagy kedvenc az általam Jubileumként ismert, hatalmas, lapos, puha, lédús, szinte magnélküli paradicsom - ez volt lefagyasztva lecsónak, pörkölthöz, stb., arról meg már beszélni se merek mennyit megettem zsíros-, és vajaskenyér mellé... A harmadik típus, amit ültetek, a lugasjellegű paradicsom, amit nevezhetünk Fürtösnek is, mert nem óriási, inkább egyenletes méretű, a koktélnál nagyobb, korán kezd érni és egész szezonban folyamatosan terem - tehát ha nem lett volna elegendő otthon, akkor kihajoltam a tornácon, lekapkodtam pár szemet, és bevittem a fiúknak. Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy ennek a típusnak köszönhetően paradicsom mindig volt készleten.

Más. Holnap csalánt aratok. Ha el akarom tenni teának, akkor még virágzás előtt le kell vágni, és szárítani kell.

Április 11.

Eri barátnőmtől kapott virágaimat is ki kellene mihamarabb ültetni.

Van közte a hagyományos Fürtös gyöngyike, nem az agyonnemesített fajta, Nárcisz-, és Jácint -szintén a hagyományos verzióból -, szerintem Amaryllisnek látszó növény, meg még pár másik, amit kiültetés után kinyomozok. Kinyomoztam. (június 18.) Sásliliom, és két pletykaféle.

Április 6.

Ma megint voltam a Tátra téri piacon.

Mi következik ebből? Már megint vásároltam évelőket, mert egyrészt nem bírok ellenállni nekik és ettől boldogabbnak érzem magam, másrészt most célzatosan, helyesebben tudatosan tettem.

Apu sírjára vettem néhány gyönyörűséget. (Sajnos, hogy nem azért, hogy láthassa!)

Először is vettem egy naracsos színárnyalatú, és egy hófehér Ázsiai boglárkát (Rannunculus asiaticus).Előző héten nem bírtam ellenállni és magamnak vettem egy rózsaszínűt.

Ázsiai boglárka - Rannunculus asiaticus

Ez a napos, vagy félárnyékos helyeket kedveli papíron. Én azt vettem észre, hogy a félárnyék inkább nekivaló. Gumós növény, de magról is szaporítható. (Hajrá!) Ha gumót ültetünk, akkor 5 cm mélyre kell ültetni tavasszal, a karmokkal lefelé, és ha száraz a talaj, akkor előtte érdemes langyos vízbe beáztatni kb. 1 órán át, hogy megduzzadjon. Én ezt a problémát megoldottam cserepeset vettem, már bimbósakat. Télre takarást igényel, mert elég fagyérzékeny, vagy pedig fel kell szedni, és forgács, v. száraz tőzeg között tárolni, majd  a következő tavasszal újra ki kell ültetni. Ha magról ültetjük, akkor korábban virágzik, 5 hónappal a csírázás után. Fokozatosan kell kiszoktatni, különben a szél megperzselheti a leveleit és szirmait. Ha friss tápanyagban dús talajba ültetjük, akkor nem kell tápoldatozni.Bőséges öntözést igényel, de két öntözés között hagyjuk kiszáradni a talaját, mert a pangó vizet, és a folyamatos nedvesen tartást nem bírja.MÉRGEZŐ!

Vettem továbbá Árvácskát több színben, mert  strapabíró, mutatós, sokáig virágzik - és mert szeretem.

Árvácska - Viola x wittrockiana

Kétéves növény. Ez nem jelenti azt, hogy utána nem fog  megjelenni, csak valószínűleg visszatér eredeti mivoltához, kicsi feje lesz - mondhatni elfajzik. Hűvös, csapadékos területeket kedveli, tehát a félárnyékot és a locsolást. Sok mondanivaló nincs róla, hiszen szinte igénytelen, fagyokig virágzó növény.EHETŐ! Íze mentás jellegű, ezért inkább salátákba használják, de gyakori, hogy szép, színes virágjával tortákat, süteményeket is díszítenek.

A héten egy kedves utabéli hölgytől szereztem be Meténget, ami konkrétan - szerintem - Kis télizöld meténg.

Kis télizöld meténg - Vinca minor

Létezik még nagy télizöld meténg is, aminek nagyobb a levele.

A meténg talajtakaró kúzó növény. Latin neve a "vincire" latin igéből származik, lefordítva megkötni, megbéklyózni. Hajtásai indaszerűen kúsznak, legyökereznek. Irgalmatlanul terjed.  Félárnyékot, árnyékot, párát, tehát az öntözést kedveli. Gyógynövény, erről bővebben a Gyógynövények és fűszernövényekben. MÉRGEZŐ!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 Facebook
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 123589
Hónap: 612
Nap: 21