Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütés-Főzés

November 29.

Nagyon gyors kolbászos bableves 4 személyre

1 nagy hagymát apróra vágok, némi szalonnazsíron, v. olajon megdinsztelek. Rádobok 4 közepes méretű burgonyát kicsire kockázva, meg 1 kb. 15 cm-s szárazkolbászt felkarikázva. Beledobok 3 babérlevelet, átforgatom, aztán felöntöm forró vízzel. Bele só, őrölt bors, pirospaprika - ízlés szerint, plusz én még dobok bele 1 füstölt húskockát is. Amikor már kb. kész a krumpli, akkor hozzáadok 1 doboz konzervbabot, amit előzőleg forró vízzel lemostam. Kis olajon lisztet futtatok meg (zsemle színű legyen!), aztán felöntöm kis hideg vízzel, és csomómentesre keverem. Aztán hozzáöntöm a leveshez - folyamatos kevergetés mellett. Utóízesítés, plusz keverek hozzá 1 jó púpos evőkanál tejfölt. Nem kell megijedni, hogy darabos, kézi habverővel félperc alatt eltűnnek a csomók. Tá-Dá! Lehet tálalni.

Június 28.

Eperlekvár

2 kg epret leöblítek folyó víz alatt, aztán kicsumázom, és összeturmixolom. Felrakom főni, és nagy lángon kevergetve besűrítem. Ekkor hozzáöntöm a 2 kg kristálycukrot, és előbb lassú tűzön összekeverem, aztán amikor már nincs cukorkristály benne, akkor nagy lángon folyamatosan kevergetve besűrítem annyira, hogy amikor kistányérra cseppentem, akkor "bőrösödjön", azaz ne csurogjon, hanem álljon össze domború felületűvé. Ecetes vízzel kiöblített (előzőleg már tisztára mosott) üvegekbe töltöm - amiket vízzel feltöltött tepsibe teszek -, és letakarva beteszem a sütőbe reggelig. Gyengébbek kedvéért - nem bekapcsolt sütőbe, csak azért, hogy ne menjen bele semmi. Reggel celofánnal, celofános kupakkal, vagy csatos fedéllel lezárom, és mehet a kamrába.

Rakott karfiol

Jelen esetben 1 kg előpirított darált húshoz 2 fej megtisztított, előfőzött karfiol, kb. 25-30 dkg rizs kellett, amit sós vízben megfőztem.

Alulra a rizses darálthús, rá a karfiol, arra pedig a tojással kevert,  450 g-os 20 %-os tejföl került. 210 fokon kb. 15 percig - barnulásig - sütöttem, aztán rászórtam reszelt sajtot.

Kész. Bocs, erről nincs kép.

Újkaralábé leves

Egy kis fej hagymát apróra vágok, megdinsztelek 3 ek. olajon. Hozzáadok - mérettől függően - 3-4 db megtisztított, felkarikázott - lehetőleg új - sárgarépát, és ugyanennyi petrezselyemgyökeret. Felöntöm vízzel és beleteszem az apró kockákra vágott, vagy nagylyukú reszelőn reszelt újkaralábét. Só, bors, ételízesítő, 3 marék rizs, v. gersli (hántolt árpa) és hagyom főni kb.15 percig. Ha minden megfőtt, akkor 1 ek. lisztet elkeverek 2 dl meleg tejben, és hozzákeverem a leveshez. Utoljára felrottyantom, utófűszerezem, ha kell, és kész.

Csőben sült karfiol

1 fej karfiolt megtisztítok, rózsáira szedem, aztán delikátos-sós, forró vízben nem túl puhára főzöm.

0,5-1 dl olajon megbarnítok kb. 20 dkg (kb.!, csak úgy szemre) zsemlemorzsát. a morzsát beleborítom egy kisebb (A4-es lapméret kb.) tepsibe, ráteszem a karfiolt, amivel jól összeforgatom. Egy nagy tejfölt elkeverek egy egész tojással, ízesítem egy kevés delikáttal, meg borssal, és ráöntöm a morzsás karfiolra, majd beteszem a sütőbe kb. 200 fokra hőlégkeverésre 10-15 percre, vagyis addig, amíg a tejföl itt-ott egy kicsit elkezd barnulni. Ekkor megszórom reszelt sajttal, és a már lekapcsolt sütőben hagyom ráolvadni. Kész. Szerintem nagyon finom, Máté Milán és az apja szerint hasonlít a túrógombócra, de MM ezt bóknak szánta, az apja meg nem. Mindegy, ami maradt belőle az másnap köretként szerepelt - nagyon jól - a szokásos Rozmaringos csirkémhez.

csoben-sult-karfiol02.jpgcsoben-sult-karfiol01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt az elmaradt - valójában elmaradhatatlan - Sörkifli recept.

5 dkg élesztőt kb. 1-1,5 dl langyos tejben egy kis cukorral megfuttatok, aztán hozzákeverem a 70 dkg liszthez, amihez előzőleg hozzáadtam 1 csapott ek. sót. Belekeverek még egy 450 grammos 20%-os tejfölt, meg kb. 0,5-1 dl olajat. Jól összegyúrom, hogy homogén legyen, aztán 9 cipócskára osztom, amiket kinyújtok tányérnyi nagyságúra. Olvasztok 15 dkg margarint, hozzákeverek egy tk. sót. Egy tányért megkenek ezzel a kencével, szórok rá reszelt sajtot, valamint ízlés szerint apróra kockázott füstölt sonkát, tarját, szalonnát, vagy kolbászt. Ráteszem a második tányért, megkenem, és szóro rá reszelt sajtot, és ha gazdagra akarom, akkor a másik tölteléket is. Következik a harmadik tányér: befedem vele, aztán kicsit kinyújtom és megkenem a margarinnal. Felvágom 16 szeletre, megszórom reszelt sajttal, és kívülről a csücsök felé feltekerem úgy, hogy közben kicsit nyújtom a kiflit, különben nem kifli lesz, hanem valami kis gombócszerűség. Lehet zsiradékkal megkent tepsibe tenni, de én teszek bele sütőpapírt, és azt kenem be zsiradékkal. Amikor beraktam tepsibe - nálam egy tepsi az 16 darab -, akkor egy órát pihentetem, aztán megkenem tojással, megszórom sajttal, és 170 fokon légkeverésen 10-15 perc alatt kisütöm. A második és a harmadik tepsi csak max. 10 perc egyenként. Nem kell sötétre sütni, mert akkor kiszárad, de amikor kiveszem a tepsit, ki kell tenni rácsra hűlni őket,

 

sorkifli02.jpg

aztán lehet feltálalni, vagy légmentesen záródó dobozban tárolni - amit kibélelek szalvétával. A család imádja, a fiúk másnap reggelire 2 db kiflit benyomnak egy pohár tejjel fejenként, és egy hangjuk sincs utána jódarabig.

 

 

sorkifli01.jpg

 

Június 23.

A maradék cukorszirupot - aminek erőteljes cseresznyeíze volt - újra felforraltam, hozzátettem még kb. 1 kg cukrot, 1 kk.citromsót, és 1 kk. borkősavat. Kifertőtlenített üvegekbe töltöttem, a tetejükre szórtam egy csipet Na-benzoátot. Celofánt tettem rá, aztán becsavaroztam, vagy dugóztam. Lett 1 db 1 l-s, 2 db 7dl-s, és 2 db 2dl-s egészen kellemesen Cseresznyeszörpöm.

Előtte nem sokkal főztem Ananászos csirkét rizzsel.

 

ananaszos-csirke.jpg

 

 

Egy nagyobb csirkemellet megpirítottam, sóztam, borsoztam, aztán ráborítottam egy doboz ananászkonzervet. Rálocsoltam még kb. 2 ek. szójaszószt (elmaradhat), aztán felrottyantom, rászórok 1 ek. étkezési keményítőt, amivel összeforraltam. Kellemes íze lett, de aki a takonyszerű kínai kaját várja, az csalódni fog, mert nincs takonyállaga, köszönhetően az ananász enzimjének.

Ma csak egy kis Baracklevest főztem.

1 l tejet 1 csomag vaníliás pudingporral, meg 4 ek. cukorral felfőzök, aztán beleborítom egy konzerv őszibarack levét, a felkockázott barackbefőttel együtt, szórok bele egy kávéskanálnyi fahéjat, és lehűtöm. Tálaláskor nagyon isteni, ha a tányérba tesz az ember egy gombóc vaníliafagylaltot.

Június 18.

JAAAJ nem is mondtam!

Voltunk otthon, hoztunk egy vagon cseresznyét. Elraktam befőttnek. Na az is egy vicc volt, merthogy kimagoztam, csak néhány szemet hagytam minden üveghez szárastól magvastól meg.

Lett 6 nagyobb - talán 7decis, vagy literes? - üveggel, meg vagy 4 félliteres üveggel.. Tudom, ez nem hangzik soknak, de próbáljátok csak meg kimagozni ezt mind. Ja és kimagozva annyi van egy kisüvegben, mint amúgy egy nagyban.

Én - a mamlasz - nem tudtam ennyi cseresznyéhez mennyi cukrosvíz kell, hát csináltam 5 liter vizet 1 kg cukorral, mert nem akartam nagyon édesnek. Na ki is maradt belőle vagy 1,5-2 liter, ami most a hűtőben kínlódik.

Június 7.

Meggylekvár (avagy ezt is megszültük)

Elkezdtem a drága jó Horváth Ilona szerinti receptet, amiben kilónként 60-80 dkg cukrot írt.

Nekem speciel kb. 1,5 kg volt (valamivel több). Megtisztítottam a szárától, kimagoztam - közben a magokat szopogattam, mert azzal még terveim vannak -, nagyjából a felét ledaráltam, bele a befőzőfazékba az összessel, tűzre fel! Azt írja, hogy addig főzzük cukor nélkül, míg majdnem az összes levét elfővi - Na ez pipa! - akkor adjuk hozzá a cukrot, és onnantól kavargassuk. Szerintem ember nem kavart úgy lekvárt még, ahogy én... Időnként nézzük meg: csöpögtessük tányérra, hogy bőrösödik-e. Nekem - jelentem szörpnél sűrűbb állaga volt. Ez lenne a bőrösödés? Á biztos nem, mert ez még azért tud folydogálni ide-oda. Lassan, de tud.

Na most következik a telefonos segítségkérés:

- Mama, nem bőrösödik szerintem!

- Cukorral együtt főzted? Mert azt nem szabad!

- Nem-nem. Előbb hagytam elfőni a levét.

- Van benne elég cukor?

- A recept szerint kilónként 60-80 deka kell, ezért beletettem 1 kilót, mert nem akartam gejre...

- Á, az kevés. Tegyél bele még legalább félkilót, de ha 1 kiló, az se baj, több lesz a lekvár!

- Jó teszem.

Szöszmötölő háttérzaj, és "Árpi menj már a lábam alól!" felkiáltás után...

- Na most, na most már látom a változást! Várj még bele borítom a maradék félkilót! Á, nagyon szééép! Értem már azt a bőrösödés dolgot!

- Na milyen?

- Kistányérra cseppentettem, áll, mint a beton, nem folyik ez sehová! Gyöönyörű! Akkor most melegvizes tepsibe üvegek, és bele?

- Igen, de ne fedd le, hagyd úgy kihűlni reggelig, és kész a lekvárod. Majd meglátod milyen szép kemény lesz.

- Akkor majd reggel tegyem rá a kupakot?

- Igen. Addig elfér a sütőben, nem? (Szóval a csirke nem sütőben sül, de a lekvárom csodás lesz.)

- Deee. Tartósítót tegyek bele?

- Nem kell. Ennyi cukortól már eláll...

Íme első lekvárfőzésem története...

Egy korábbi kaja receptje, amit még nem írtam le:

Töltött krumpli

60-70 dkg darált húst megpirítok hagymával, sóval, borssal, őrölt köménnyel, pirospaprikával.

8 közepes, vagy kicsit nagyobb krumplit meghámozok és sós, babérleveles vízben megfőzök. Karalábévájóval kivájom a belsejét, tepsibe teszem, kb. 1-1,5 cm külsőt hagyok, abba töltöm a kész darált húst. A maradék krumlibelsőt a tepsibe szórom, és rászórom a darált hús maradékát. Leöntöm tojásos tejföllel (ízlés szerint 1, v. 2 db 450 grammos tejfölt  használok, ahhoz adok dobozonként 1 tojást). Beteszem a sütőbe190 fokra, hőlégkeverésre, kb. 30 percre. Amikor kezd barnulni megszórom reszelt sajttal - lehetőleg füstölt sajttal. Visszateszem, lekapcsolva a gázt hagyom, hogy ráolvadjon, aztán tálalom. Gyors, egyszerű, finom.

Május 26.

Görög saláta

1 közepes fej hagymát vékony karikákra vágok, aztán 1 kígyóuborkát (én meg szoktam hámozni) 4-6 csíkba vágom hosszában, és felkockázom. Kell még 3 közepes szem paradicsom (az nagynak számít, mert nekem a nagy az a 30 dekás-félkilós Jubileum), amit felkockázok, de nem apróra! Ezt én úgy szoktam, hogy félbevágom, és a fél paradicsomokat 3-4 csíkba vágom, amit szintén 3-4 darabba vágok. (Mérettől függ!) Ehhez hozzáadok 15-20 deka Feta, vagy Fetajellegű sajtot 1 cm-s kockákra vágva - én nem szeretem, ha belemorzsázzák, még az íze sem olyan úgy szerintem... Ha van otthon olajbogyó, akkor azt is lehet beleaprítani. Az egészet megszórom őrölt borssal, pici sóval, meglocsolom olívaolajjal, és pici citromlével. Lehet rá szórni bazsalikomot frissen aprítva, vagy szárítva, de  én nem szoktam túlbonyolítani. Grillkaják mellé kiváló.

Káposztás paszuly

 

kaposztas-paszuly.jpg

 

 

Én ezt a nagyimtól tanultam, bár a készítésén módosítottam kicsit.

1 nagy fej hagyma apróra vágva megdinsztelek a 15-20 dkg felkockázott, füstölt húsfélével, vagy kolbásszal együtt. 25 dkg picit leöblített savanyú káposztát is hozzáadok párolódni, közben meg-megkeverem. Az eredeti receptben beáztatott szárazbab szerepel - néha én is abból készítem -, de ebben az időhiányos világban általában 2 doboz jól átöblített kidney babot teszek bele. Ezután 20-30 dkg  - legalábbis annyinak becsültem a 2 darabot - krumplit kockázok bele. Só, bors, babérlevél, esetleg hajszálnyi kömény - de az utóbbi elmaradhat. Felöntöm vízzel. Addig főzöm, míg a krumpli megpuhul, aztán 2 ek lisztet összekeverek kb. 1 kis doboz tejföllel, pici vízzel, majd merek rá a forró levesből, azzal is összekeverem, végül hozzákeverem a leveshez, és hagyom felrottyanni. Ez az adag kb. 6-8 személyes, mi négyen két napig szoktuk enni.

Május 20.

Túrógombóc

0,5 kg túrót, 2 dl búzadarát, csipet sót, 3 tojást összekeverek. Hagyom egy órát állni, majd forrásban lévő vízbe vizes kézzel formázott gombócokat teszek. Na neeeem... én erre most nem voltam képes, ezért két nedves kanállal galuskákat szaggattam. Remek lett! Újhullámos gombóc-dizájn! Pár percig főzöm, miután feljött a víz tetejére, aztán pár evőkanál olajban zsemlemorzsát pirítok. Beleforgatom a gombócokat, megszórom vaníliás, vagy fahéjas porcukorral, és halmozok rá tejfölt, vagy vízzel(, vagy pálinkával) hígított, meleg baracklekvárral meglocsolom.

 

 

 

ujhullamos-turogomboc.jpg

 

 

Hmmmm...

Kukoricás tészta

Kb. 20 dkg kolozsvári szalonnát apróra kockázok, és egy fej kockára vágott hagymával együtt megpirítom. Mellédobok kb. 3-4 marék fagyasztott kukoricát, aztán megszórom 2 ek liszttel, kicsit  kavargatom, majd felöntöm tejjel, szórok bele sót, borsot, szerecsendiót, besűritem félfolyósra. Aztán mehet rá a tésztára.

Május 17.

 

  Zöldborsóleves 

 Csirke farát, hátát, lábát, nyakát feltettem főni egy kis sós vízben. Kb. félóra múlva beletettem a megtisztított, kockákra vágott zöldségeket (répa, petrezselyemgyökér, kis hagyma, esetleg karalábé, zeller, de az utóbbiakból csak keveset, mert nem akarom, hogy az legyen a legfőbb íz), tettem bele egy kis borsot, és hagytam főni még vagy félórát. Ezután a zöldborsót adtam hozzá, kis ételízesítőt tettem bele - mit csináljak, függő vagyok -, aztán még hagytam pár percig főni. Ráöntöttem 1-2 evőkanál lisztből és kb. 3 dl tejből készült habarást, aztán beleszaggattam 1 tojásból készült nokedlit - Hála istennek az pár perc alatt megfő! - és kész!

  Fehérboros csirkemáj

 1 kisebb-közepes fej hagymát beledobok felkockázva egy kis olajba, aztán rádobom a 0,5 kg  csirkemájat. Aztán hagyom kicsit sülni, és mikor kicsit pirult megfordítom, megborsozom, és sózom. A másik oldalát is hagyom kicsit pirulni, aztán megszórom majorannával -vagy egy jó nagy csipet szárítottat, vagy pedig egy maréknyi aprított frisset -, majd meglocsolom 1-1,5 dl félédes fehérborral. Én Hárslevelűvel öntöztem meg csak úgy hasból, mert úgy gondoltam, hogy ha aszúval jó a libamáj, akkor egy csirkemájnak egy félédes bor is megteszi. Később elolvastam a cimkéjét, és azt írták, hogy pástétomhoz is ajánlják - tehát eltaláltam.

feherboros-csirkemaj.jpg

 

Gombakrémes karaj

6 szelet karajt kiklopfoltam, megsóztam és borsoztam, és kb. 3 evőkanálnyi olajon megsütöttem mindkét oldalát. A serpenyőbe tettem még 3 evőkanálnyi olajat, és megdinszteltem 6 nagyobb fej barna csiperke gombát, amit előzőleg félbevágott állapotban vékonyra szeleteltem. Megsóztam, aztán kb. 2- 2,5 dl tejszínnel felöntöttem, és besűrítettem - azaz kb. 1 percig a tűzön kevergettem. Levettem a tűzhelyről, és hozzáöntöttem még kb. ugyanannyi tejszínt. Koóstolás, utánsózás, majd a gombás szószt beleöntöttem a turmixgépbe - mert nekem MÉG nincs botmixerem -, és pépesre kevertem. A hússzeletekre halmoztam a krémet, megszórtam friss kakukkfűvel, reszelt sajttal - vastagon -, és betettem a mikróba annyi időre, hogy ráolvadjon. Mellé tejszínnel készült krumplipürét adtam.

 

gombakremes-karaj.jpg


M
ájus 1. Anyák napja

 

A héten volt Gyors lecsó - amit már korábban leírtam-, Rakott zöldbab - amiről azt hittem, hogy korábban már leírtam -, és Tárkonyos csirke főtt tésztával.

Rakott zöldbab

Nagyon egyszerű, gyorsan kész van, kiadós, és mindig üres tányérokat látok viszont, amikor ezt készítem.

Kb. 70-80 dkg darált húst, 1 szép fej felkockázott hagymával együtt pár ek. olajon megpirítok, sózom, borsozom (köménnyel, v. anélkül), pirospaprikázom. Fedő alatt készre főzöm. Közben egy másik fazékban pár evőkanál olajon kis sóval, babérlevéllel, és minimális vízzel - ha szükséges - megpárolom a zöldbabot. Ezután odateszem a kb. 20 dkg rizset (harmadannyi, mint a hús, valójában nem szoktam méregetni) sós vízben főni. Ha az összetevők elkészültek, akkor egy tepsibe, v. sütőtálba beleteszem a zöldbabot, a hússal összekevert rizset rásimítom, a tetejére pedig 450g tejföl kerül. Beteszem a 210 fokra előmelegített sütőbe, 5 percig így sütöm, aztán kb. 15 percig 190 fokon hőlégkeverésen. Azt szeretem, ha itt-ott kicsit megbarnul a tejföl. Ha nagyon istenire akarom - márpedig miért ne akarnám? - reszelt, lehetőleg füstölt sajttal megszórom a tetejét és még 1-2 percig a sütőben hagyom, hogy ráolvadjon. A családom szinte heti-kétheti rendszerességgel kéri...

Tárkonyos csirke

Nem tudom, ez hogy lehet, de ez is borzasztó egyszerű, viszont nagyon finom.

1-1,5 filézett csirkemellet, vagy 3-4 (dupla=alsó+felső) csirkecombfilét használok fel hozzá - bőr nélkül. Kb. 5-6 ek. olajon megpárolom a csirkét, rászórok kb. 1 kk. sót, ízlés szerint őrölt borsot, és egy jó ek. mustárt keverek hozzá. Ezzel még kicsit pirítom, aztán 1 nagy pohár kefír felét ráöntöm a húsra, 1 csokor újhagyma összeollózott zöldjével - esküszöm nem értem azokat a háziasszonyokat aki levágatják róla, mert ilyesmire, salátához, sőt hagymalevesnek is kiváló, és amúgy is kifizették! -, és egy tk. (szárított) tárkonnyal együtt. Nem tudom frissből mennyi kellene, mert eddig még nem akart megmaradni nálam. Összerottyantom, közben néha meg-megkeverem, és kész. Főtt tésztával és rizzsel is nagyon finom. A Zuram kavargatta, míg én mindent beledobálgattam, aztán meg nem győzött csodálkozni, hogy ez milyen isteni, és hogy lehet ezt ennyire exhas csinálni, mert az elején még nem is tudtam mi lesz belőle, csak azt, hogy wokban csirke, gyorsan, és nincs óhagymám. A tárkony az közben jött ihlet volt, mindenesetre sikeres.

Jó étvágyat!

Április 23.

Káposztás tésztát nem írok, mert a főtt tésztához sós, borsos, köménymagos, olajban párolt káposztát keverni bárki tud. Ugye???

A Kínai zöldséges tészta - általam - annyiban más, hogy olajban párolok sárgarépát, ehhez hozzákeverem a káposztás tésztát, öntök rá szójaszószt, aztán kicsit még lepirítom, és TÁDÁ! kész.

  Gombás csirkemell kakukkfűvel és majoránnával wokban

 Egy fej hagymát felkockázok, kicsi olajon elkezdem dinsztelni. Hozzáadok másfél, kockára vágott csirkemellfilét, és 25 dkg cikkekre vágott gombát. Sózom, borsozom. Sütöm, míg a gomba is megbarnul, aztán hozzáadok egy kis maréknyi felaprított kakukkfüvet, és ugyanennyi majorannát. Ezt még 2 percig kevergetem, és kész.

A Kurkumás rizs ugyanolyan, mint a sós vízben főtt rizs, csak egy kk. kurkuma kell hozzá.

gombas-majorannas-kakukkfuves-csirkemell-kurkumas-rizzsel.jpg

 

  Füstölt-főtt tarjába tekert rozmaringos csirkemáj

Fél kg csirkemájat megtisztítok, aztán 2 májat teszek egy szelet füstölt tarjaszeletre, sózom, borsozom, ráteszek egy kis rozmaring ágacskát,

 

rozmaringos-tarjas-csirkemaj01-masolata.jpg

 

feltekerem, fogvájóval megtűzöm, hajszálnyi olajjal megkenem a tekercseket, tepsibe teszem lefóliázom, és kb. 20 percig sütöm.

 

Aztán krumplipürét teszek egy tányérra, mellé 2-3 db tekercset, és külön tálkában kínálok mellé cukros fehérborecetes vízzel megöntözött negyedekre vágott fejessalátát.

rozmaringos-tarjas-csirkemaj02-masolata.jpg

 

 

 

 

Április 15.

A napokban sütöttem kalácsot, és főztem töltött káposztát is, de annyit, hogy két napig azt ettük és még fagyasztottam is le belőle egy ebédnyit, mert már untam....

Kalács

 0,5 kg liszt meglangyosítva, csipet sóval elkeverve, ehhez hozzáadok 2 dl langyos tejben 4 ek. cukorral megfuttatott 3 dkg élesztőt. Aztán kb. még 1,5- 2 dl tejet adok hozzá és rendesen kidagasztom. Amikor már majdnem teljesen rugalmas a tészta, akkor hozzáadok 5 dkg olvasztott vajat, v. 2-3 ek. olajat, és azzal is tovább dagasztom. 4, vagy 8 adagra szedem, az adagokból hurkákat csinálok, és 4 hurkát összefonok.

kalacskeszites.jpg

kalacsfonas01.jpgkalacsfonas02.jpgkalacsfonas03.jpgkalacsfonas04.jpgkalacsfonas05.jpgkalacsfonas06.jpgkalacsfonas07.jpgkalacsfonas08.jpgkalacsfonas09.jpgkalacsfonas10.jpg

 

Kikent tepsibe, vagy megkent  sütőpapírra teszem és meleg helyen 1-1,5 órát kelesztem. Aztán tojással megkenem a tetejét, majd 180 fokon 10 percig, aztán150-160 fokon (középángon) kb. 25-30 percig sütöm.

Rácson hűtöm ki, aztán asztalra adom, vagy zacskóba teszem, hogy puha maradjon.

 

Töltött káposzta

Kb. 1 kg darált hús, hozzá kb. 30-35 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 tk. só  1 csipet bors, kb. 1 ek. pirospaprika, egy halvány csipet őrölt kömény. Ez összekeverve a töltelék. Nekem volt a fagyasztóban eltéve egy fejnyi ecetes-sós vízben abált káposzta, de lehet savanyú, vagy simasós vízben abált káposzta is. A levélereket a vastag részénél kivágtam, az jó apróléknak az aljára, meg persze tettem alá is, meg a tetejére is néhány hajszálvékony szelet füstölt szalonnát. Belehajítottam még 3 szép babérlevelet is ízesítőül.

A káposzta töltése:

Egész levél esetén a levelet a tenyerembe teszem úgy, hogy a csuklómnál legyen a levélnyél. Beleteszek - az aljához közel, de nem legszélre - egy a levél nagyságának megfelelő maréknyi tölteléket, a levél egyik szélével betakarom a töltelék szélét, és szépen felcsavarom. A másik szélén lógó cafrangot beledugdosom, mintha selyempapírt dugdosnék be az ajándék alá. Beleteszem a fazékba - én a levél rásimuló szélét teszem alulra.

Fél, v. negyed levél töltése: Ilyenkora levéleret nagyon le kell véknyítani, hogy tekerhető legyen. A fél levelet az érrel keresztben a tenyerembe teszem, beleteszem a tölteléket, és tölcsért csavarok belőle, majd a végét belegyűröm, mint az egésznél. A tölcsérnél figyelni kell, hogy avégén ne legyen lyuk, mert akkor kifolyik a töltelék.

A káposztákat nem töltöm teljesen feszesre, mert akkor hova dagad a rizs? Ki...

Öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, megsózom, megvárom, hogy felforrjon, aztán takarékon rotyogtatom tovább 1- 1,5 óráig. Közben utántöltöm a vizet, utánsózom, ha kell. Megkóstolok egyet, hogy megfőtt-e. A rizsnek puhának és lazának kell lennie, akkor kész.

Április 5.

Elsején volt Lasagne, másodikán piknikeztünk és a sok minden mellé kora reggel sütöttem diós csigát is. Vasárnap Árpád Buda nevű gyermekem kétesztendős lett, így kapott egy Oroszkrém tortát, mellesleg csináltam egy Cukkinis tésztát tepsiben. Minden sikert aratott.

Oroszkrém torta

Általában tortalapot sütök, de most időhiányban szenvedve piskótából készítettem a tortát.

7 tojásfehérjét 1 ek. vízzel és 1 csipet sóval majdnem teljesen keményre vertem, ezután kanalanként hozzáadagolva beleszórtam 8 ek. kristálycukrot. Amikor szépen kezdett betonállagot ölteni, egyenként hozzáadtam a tojássárgákat, majd végül finom mozdulatokkal belekavartam - evőkanalanént - a 8 ek. lisztet, amihez előzőleg fél csomag sütőport kevertem. A 24 cm-s tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, a forma oldalát pedig margarinnal kikentem, majd megszórta liszttel, de lehet kekszmorzsával is. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, és 170 fokon hőlégkeverésen sütöttem20-25 percig. Tűpróba után hagytam meglangyosodni a sütőben, majrácsra borítva 3 lapra vágtam. Az első lapra rákentem az előzőleg megfőztött fél liter tejből 3 ek. cukorral készült vaníliapuding felét. Erre rákentem a 2 ek. cukorral felvert 3 dl hulala harmadát, majd apróra vágott őszibarack- és ananászbefőttet szórtam a habra. Erre jött a következő lap ugyanezzel a procedúrával, majd a harmadik lap, amire csak habkerült, majd az oldalát is körbekenegettem-elegyengettem. Az oldalára általában szoktam szórni valamit, de most nem volt mandulapelyhem, a szórócukrot felfalták a fiúk, diót darálni meg lusta voltam. A maradék habból habrózsákat nyomtam a tetejére, meg egy kettest . A habrózsák közé barackbefőtt-szeletek kerültek, majd végül a gyertyát is rátette. Volt nagy öröm, a fiúk egymással versengve fújták a gyertyákat, aztán meg nem győzték magukat teleenni sütivel.

oroszkrem-jellegu-torta.jpg

Cukkinis tészta tepsiben

 20-25 dkg füstölt főtt tarját, sonkát, v. egyebet felkockázok, és 2 ek. olajon megpirítom serpenyőben. Hozzáadok kb ugyanennyi apróra vágott cukkinit. Én általában frisset használok, de, most fagyos szeleteket aprítottam fel kísérletképpen, hogy ugyanolyan jó lesz-e. Eközben megfőztem egy csomag spaettit, amit kiolajozott tepsibe öntöttem, majd ráöntöttem a "ragut". Öntöttem rá kb. 4ek. olajon fehérített 3 ek. lisztből és 5 dl tejből készült besamelt, aminek a tetejére reszelt sajtot szórtam, és 180 fokos sütőbe téve hőlégkeverésenkb. 10-15 percig sütöttem. Nagyot dob az ízén, ha még a sajt is füstölt.

 

cukkinis-teszta-tepsiben.jpg

 

Diós csiga

60 dkg langyos liszt,  3dkg élesztő, amit 2 dl, 2 ek. cukorral kevert langyos tejben felfuttattam 2 tojássárga,  csipet só, 2 ek. olaj,  fél citrom reszelt héja, plusz még langyos tej, amennyitől ruganyos állagú tésztát kapok.

Összegyúrom, kelesztőtálban a mikró legalacsonyabb fokozatán 3-4 percig kelesztem. Amikor leállt a mikró, még bennhagyom a tálat pukkanásig.

Akkor kiveszem, és óvatosan kézzel segítve kiborítom lisztezet nyújtódeszkára. 1 cm vastagra nyújtom, megkenem olajjal, megszórom cukros darált dióval (20 dkg dióhoz, kb.7-8 dkg kristálycukor kell, így darálom össze). Óvatosan feltekerem - olajjal finoman kenegetve, hogy tapadjon - egyenletes vastagságúra, majd ujjnyi vastagra szeletelem. A szeleteket kivajazott tepsibe teszem szorosan egymás mellé, és hideg sütőbe téve 160 fokon sütöm míg rózsaszínesedni kezd. Akkor bekenema tetejét olajjal, hogy nem száradjon ki és aranybarnára sütöm. A tepsiben, vagy rácson langyosra hűtöm, aztán tálcára teszem és megszórom porcukorral.

A Kakaós csigát is így készítem, csak ott nem olajjal kenem meg a tetejét, hanem megöntözöm egy pohár cukros-vaníliás, meleg tejjel, no meg a töltelék porcukros kakaópor.

Lasagne, ahogy én szeretem:

A korábban már említett alaptésztát gyúrtam be, de most csak kistepsiben dolgoztam, eezért 30 dkg liszt, 2 tojás és víz volt a recept. A darált húst úgy készítettem el, ahogy a rakott zöldbabhoz, és készítettem besamelt, meg paradicsomszószt.

A tésztát 4 adagra osztom, kinyújtok 1 adagot a tepsi méretére, amit előzőleg kiolajoztam. Beleteszem a tésztát, ráöntök annyi paradicsomszószt, hogy beterítse, majd ráterítem az elkészített  darált hús felét. Ezt befedem a következő adag kinyújtott lappal, amire a besamelt öntöm. Erre szórok reszelt sajtot, és befadem egy újabb lappal, amire a paradicsomszósz-hús kombó megy. A legutolsó lapot megkenem a megmaradt szósszal, vagy szószokkall, majd megszórom reszelt sajttal. A tésztelepokat nem kell előfőzni, csak önteni kell a tepsi szélébe1-2 cent vizet. Lefedem alufóliával (matt oldal), és legalább 30 percig sütöm. Én ilyenkonr csinálok egy villás kóstolás-próbát, hogy megfőtt-e a tészta, és ha kell még adok neki 10 pecret.

 

lasagne.jpg


 

Besamel

Az eredeti recept szerint 1 ek vajon 2 ek lisztet fehérítek meg, majd só, bors és lehelletnyi szerecsendió hozzáadása mellett felöntöm tejszínnel. Na nálam vagy elfogy a vaj, meg a tejszín ekkorra, v. elfeljtek venni, így hát én 3 ek. olajon 2 ek lisztet fehérítek, aztán a fűszerezs után kb. 3-4 dl 2,8%-os tejjel öntöm fel.

Paradicsomszósz (ezt használom pizzára is)

1-2 doboz paradicsompüré - attól függően, mekkora adaghoz lesz -, 2-3 ek. cukor, csipet só, csipet bazsalikom, csipet oregánó, kis víz, hogy ketchup-állagú legyen, majd belereszelek 1 gerezd fokhagymát, összerottyintom, és kész.


Március 31.

  Az eddig sütött-főzött kaják:

Medvehagyma-tzatziki

1 nagy csokor Medvehagymát összeaprítom, hozzáadom 1 szép kígyóuborka kb. harmd részét nagylyukú reszelő reszelve, vagy, nagyon finomra vágva. Ráöntök egy kefírt, amiben van só, bors ízlés szerint. Összekeverem és már fogyasztható is. Figyelmeztetés: Gyerekeknek több uborkával és kevesebb Medvehagymával ajánlott. Ketten simán megettüka Zurammal..

Medvehagymás-mustáros csirkemell

A csirkemellből nekem mindig leesik egy-két csík. Most is leesett.

Azokat sóztam borsoztam, serpenyőben megpirítottam, mutárral megkentem és tovább is pirítgattam, miközben egy marék apróra ollózott Medvehagymát szórtam mellé. Eztán ráöntöttem 2 dl kefír levét, a kefírből viszont csak 1 púpos evőkanálnyit. Felrottyintottam, aztán tálaltam.

 

medvehagymas-musaros-csirkemell.jpg

 

Medvehagymás tekercs

2 szép csirkemellet kifiléztem - úgy gazdaságosabb - aztán a 4 fél csirkemellet késsel úgy alakítottam, hogy szép lapos legyen. Két-két félcsirkemell-lapot összeforgattam egy lappá, megsóztam, borsoztam.

medvehagymas-csirkemelltekercs01.jpg

Befedtem Medvehagymával.

  medvehagymas-csirkemelltekercs02.jpg

Megszórtam nagylyukú reszelőn reszelt, füstölt sajttal.

  medvehagymas-csirkemelltekercs03.jpg

Feltekertem, összetűzdeltem fogpiszkálóval - épp nincs konyhai madzagom, műanyaggal meg csúnyán nézett volna ki!

  medvehagymas-csirkemelltekercs04.jpg

Kívülről is megfűszereztem, majd leolajozva serpenyőbe tettem.

  medvehagymas-csirkemelltekercs05.jpg

Körbepirítottam.

  medvehagymas-csirkemelltekercs06.jpg

Aztán tepsiben 210 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütöttem (nem légkeverésen, csak simán.) Felszeleteltem kis hűlés után.

 medvehagymas-vacsora.jpg

 

Fánk (farsangi)

3 dkg élesztőt 2dl tejben 1 evőkanál cukorral megfuttatok. Ha megvan, akkor megmelegített (langyos) 50 dkg lisztbe 4 szobahőmérsélketű tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, fél citrom reszelt héjával, 1 csipet sóval és annyi langyos tejjel összedagasztjuk, hogy pizzatésztánál lágyabb tésztát kapjunk. Ehhez hozzádagasztunk még 2-3 evőkanál étolajat, aztán megkelesztjük. Én ezt kelesztőtálban 3-4 percig a mikró leges-legalacsonyabb fokozatán szoktam csinálni. Mikor lejárt és pukkant a tál, akkor kilisztezett deszkára borítom, 1 centisre kinyújtom, lisztbe mártott fánkszaggatóval, v. vizespohárral kiszaggatom, aztán hagyom kelni még vagy tíz percig. Addig felforrósítom az olajat (kb. 170-180 fokra), és a fánkokat belecsúsztatom, miután agresszíven nyomtam a közepébe egy mélyedést.

A fánk pillanatatok alatt megsül és fordítható.Aztán ott is sütjük pár pillanatig, majd rácsra teszem csöpögni. Kis hűlés után tálcára teszem, és megszórom porcukorral. Kínálhatunk mellé házi lekvárt, vagy barackízt rummal felmelegítve.

Krumplileves

1 kis fej hagymát apróra vágva 2 ek. étolajon megdinsztelek, karikázok hozzá egy kb. arasznyi - de lehet több nyugodtan! - lehámozott szárazkolbászt. Apropó kolbászhámozás! Ld. okosságok. 6 nagyobb, v. 7-8 közepes nagyságú megtisztított krumplit mellékockázok, és hagyom kicsit pirulni. Közben beledobok 3 db babérlevelet, csipet őrölt borsot, őrölt köményt,  ízlés szerint sót. Felöntöm annyi vízzel, hogy 2 ujjnyival az "ellepje"-magasság felett legyen. Hagyom főni. Amikor a krumpli megfőtt, be lehet rántani, v. habarni. Én a habarást jobban szeretem... 2dl tejfölhöz 2 csapott ek lisztet  és 1 dl langyos vizet elkeverek. Ezt hagyományos cukrászhabverővel a legkönnyebb csinálni. Aztán merek hozzá a krumpli levéből 1 evőkanálnyit, és azzal is jól elkavarom, - azért, hogy ne csapódjon ki a tejföl - majd lassan beleöntöm a levesbe - folyamatos kevergetés mellett, hogy ne csomósodjon össze. Utánfűszerezem, ha szükséges, és kész.

Tepsis csirke rozmaringosan:

Csak csirkeszárnyam volt a fagyasztóban, ami csirke, ezért csináltam ezt - persze kénytelen voltam tenni bele kolbászt, mert a Zuram nem komálja a csirkeszárnyat. Szóval 2 közepes fej (meghámozott) hagymát felnegyedelek,  és elszórom a tepsiben, amit előzőleg vékonyan megolajoztam. Rászórtam a megtisztított, felkockázott krumplit is, amire ráfektettem a csirkeszárnyakat. Két rozmaringágat felvagdostam, a szárnyak alá dugdostam - deo gyanánt - mellésuvasztottam egy-egy gerezd fokhagymát. Dekorációnak elszórtam "némi" kolozsvári szalonnát, meg három behasogatott parasztkolbász-darabot. Só, bors, ételízesítő a tetejére, kb. 1 dl víz alá, alufólia rásimítva, be a sütőbe 210 fokra.

tepsis-csirke-rozmaringgal.jpg

Sütöttem legalább háromnegyedórát, aztán amikor megpuhultak a szárnyak és a krumpli is - fólia le, 180 fok légkeverés még kb. 10-15 percig, hogy szépen piruljon.

 

tepsis-csirke-rozmaringgal02.jpg

Bocs, ha kicsit fura színű a kép, de már neonfényben lett kész.

  

Március 23.

Az utóbbi napokban többször is dupla adagokat készítettem, így mindent két alkalommal ettünk.

Volt Gyors raguleves Lángossal, Paradicsomos húsgombóc, ma pedig  - általam elnevezvén - Nem-Stefánia szelet.

Mai menü: Nem-Stefánia szelet

Fél kg darált húshoz 1 tojást, és 1 karéj ( 2 szelet) vízbenázott, kicsavart kenyérbelet adok. Sózom - nagyon enyhén, szinte csak egy csipetnyi sóval -, borsozom, pirospaprikázom, adok hozzá ízlés szerint fokhagymát - kb. 2-3 gerezdet - aztán jön az utált kézzel való gyúrás-keverés. (Azért nem szeretem, mert fokhagyma-, és pirospaprikaszagú és tiszta zsír lesz a kezem, és ezt nagyon nehéz lemosni - főleg a szagot. ld. Okosságok) Ezután vékonyan kikentem zsiradékkal - utólag kiderült, tök feleslegesen - egy gyümölcskenyér formát, de lehet simán tepsit is. Ráhalmoztam rúd formában a masszát. A családom nem szereti a "rúdfasírtot tojással", azaz a Stefánia szeletet, üresen meg olyan semmilyen lett volna. Gondoltam egy okosat, csináltam egy vájatot bele, és beletettem egy megfelelő hosszúra vágott "hámozott" parasztkolbászt. Visszasimítottam a tetejére a masszát, aztán - gondoltam adjunk a kultúrának, meg a koleszterinnek! - lefedtem kolozsvári szalonnáról hasított csíkokkal.

nem-stefania-szelet01.jpg

Lefedtem alufóliával - a fényesebb felével befelé -, és betettem a sütő középső rácsára 210 fokra (nagy láng) 15 percre, aztán 190 fokra állítottam a sütőt és sütöttem még 45 percet. Akkor levettem a fóliát, egy krémtúrós dobozba öntötem - de lehetett volna nagyobb doboz is - a zsírt róla, majd visszatettem a lezárt sütőbe. Kb. 20 percet hagytam ott, aztán kivettem és kihűtöttem.

 

nem-stefania-szelet02.jpg

nem-stefania-szelet03.jpg

Szeleteltem.

  nem-stefania-szelet04.jpg

Köretnek, mivel elég sós krumlipürét ajánlok, de nálunk babfőzelék lesz, mert már éjszaka ázott a bab.

 

A Gyors raguleves lényegében egy kész húsléből készült leves, amibe beletettem egy pár marék rizset - ez kb. 3 marék volt az én hatalmas kezemmel -, elfőztem hogy megduzzadjon kicsit, majd hozzáadtam úgy egy bögrényi fagyasztott mexikói saláta alapot, és azzal is főztem kb. 3 percig - az nagyon hamar megpuhul, viszont ha tovább főzi az ember, akkor a zöldborsó betonizálja magát. Természetesen utánfűszereztem sóval, borssal, ételízesítővel, majd belevágtam - nagyon finomra aprítva - egy negyed paprikát, hogy dobjon az ízén kicsit. Ezek után 1 evőkanál lisztet összekevertem 2 dl tejjel, rámertem 1 merőkanálnyit a forró levesból és így kevertem hozzá -ez azért jó, mert nem csapódik ki a tej/tejföl, és nem is csomósodik be a leves. Persze folyamatos kevergetés közben kell hozzáadni a habarást. Ha akar az ember egy kis extrát, akkor a tetejére rászór egy kis aprított petrezselymet, és kész.

Lángos

1 kg liszt, 2 dl tejföl, 0,5 l tej, 1 élesztő, 1 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor

1 dl tejet meglangyosítok, bele a cukor, meg az  élesztő, felfuttatom. (Ez azt jelenti, hogy hagyom meleg helyen állni, míg megemelkedik a szintje, és buborékosodik az élesztő.) Akkor hozzáadom a  sós liszthez, a többi langyos tejhez, a tejfölhöz és a tojáshoz. Jó homogénre gyúrom, esetleg lehet hozzáadni 1-2 ek. olajat, akkor rugalmasabb a massza. Meg lehet keleszteni azonnal is, de be is lehet tenni olajos nejlonzacskóban a hűtőbe éjszakára és másnap sütni. Kb. teniszlabda nagyságú gombőcokat tépek a tésztából, amit kézzel a közepétől fogva kihúzok, majd forró olajban kisütöm. Nekem van egy grillráccsal bíró tepsim, abba szoktam kiszedni, mert ott szépen leszárítható, a papírtörlő ugyanis egy pár darab után már tocsogóssá válik. Kenhető tejföllel, tehető rá sajt, kecsap, majonéz, stb. ízlés szerint. A kedvencem a fokhagymás-sajtos-tejfölös.

Ja a Kencefice!

1 fej fokhagymát belenyomok fokhagymanyomóval egy mini paradicsompürés, v. bébiételes, v. minilekváros, stb. üvegbe. Adok hozzá 1 nagy csipet sót, 2 ek. olajat, és ugyanannyi vizet. Ráteszem az üveg fedelét aztán  - Sék, bébi, sék! - jól összerázom. Legalább 10 percet állni hagyom, de mondjuk jobb ha, órákkal, v. esetleg előző este a lángostésztával egyidőben készítem el.

Paradicsomos húsgombócot mindenki tud csinálni - szerintem. Aki nem, az rosszul tudja, mert igenis tud.

Azért leírom, hogy én hogy szoktam.

Fél kg darált húshoz 1 tojást adunk, sózzuk borsozzuk, pirospaprikázzuk. Ehhez megy kb. 18-20 dkg rizs, de egyszerűbb, ha azt mondom, hogy egyharmad húsnyi rizs. Most jön az a rész, amit utálok: összedolgozzuk a masszát, hogy mindenütt legyen minden - mert hülyén veszi ki magát, ha az egyik gombóc szinte tiszta rizs, a másikba meg alig jut. Ezután a már előzőleg feltett csipet-sós vízbe beleeresztgetjük a pingponglabdányi - sosem tudom, hogy jól írom-e le ezt a szót! - gombócokat. Megvárjuk, hogy felrottyanjon, aztán levesszük takarékra és főzögetjük úgy félórát-órát. Ilyenkor koóstolással állapítom meg, hogy meg van-é főve. Ha úgy érzem, hogy kész, hozzáadok egy 500 ml-s papírdobozos, v. egy 360g-os üveges paradicsompürét, sózom, és ízlés szerint cukrozom, ami kb. 3-5 evőkanál. hagyom utoljára egyet rottyanni, aztán lezárom és ráteszem a fedőt. Úgy hagyom kb. 15 percig és TÁ-DÁ! Kész. Nem teszek beképet róla, mert ilyet mindenki látott már.

A gyerekeim persze a szokásosnál is rövidebb ideig , mert úgy eltűnt a tányérjukról, hogy kezdtem azt hinni, hogy nem is adtam nekik enni. A bizonyíték a paradicsomos maszat persze ott díszelgett mindenütt...

*

Ma Csülökpörkölt volt sós krumplival és pillanatokon belül csinálok valami Máglyarakásfélét.

Én kaptam Emő barátnémtól egy csülköt, amit nekiálltam kiolvasztás után kicsontozni. Na hentes se leszek soha, de egész szép lett, a csonton nem maradt hús és bőr, és az összes ujjam megvan. Felaprítani sem volt egyszerű, pedig előtte megfentem a kést. - Apropó élezés! Bővebben az okosságokban. - Aprítottam egy jó nagy fej, meg egy közepes fej hagymát, és 2 evőkanál étolajon, meg egy kanál zsíron - igen, bizony zsíron! - megdinszteltem. Közben egy paprikát is felaprítottam, az egészet,  - egyedül a szárát nem, de a kocsányt is -  mert úgyis szétfő és gazdagítja a szaftot. Rádobtam a hagymára pár percig hagytam, kevertem rajta vagy kettőt, aztán odaborítottam a husit. Takarékon minden fűszer nélkül párszor megkeverve fedő alatt főzöm. Akkor szórok bele frissen őrölt borsot, és köményt, valamint pirospaprikát. Hagyom még vagy 20 percig főni. Na most sózok és hozzáadok egy kis doboz paradicsompürét, v. 1 fej felaprított paradicsomot. Összekavarom, majd öntök hozzá egy kis vizet, hogy még főjön kicsit a hús, de ne kapja oda. Azért ilyen soká teszem hozzá a sót, meg a paradicsomot, mert van egy olyan fixa ideám, hogy a sótól, meg a paradicsomtól később fő meg a hús. (Persze lehet, hogy csak bogaras vagyok!) Na még jó sokáig hagyom rotyogni takarékon, 2 db babérlevéllel kísérve. Koóstolgatás, utánfűszerezés, ha kell, ha esetleg öregebb a sertés, akkor szódabikarbóna késhegynyi bele - nekem nem kellett. Kész.. Sóskrumplit mindenki tud csinálni...

Máglyarakásféle

Na ez egy vicces recept, mert részben máglyarakás, részben pudding recept alapján készült.

Kivajaztam a tepsit, sütőt bekapcs 160 fokra, az gáznál állítólag középláng. Ilyen tepsivajazások alkalmával mindig megállapítom, hogy kellene sütőtálat, v. jénait vennem, mert az ilyenkor praktikusabb, meg gusztusosabb is. Pár darab almát - mérettől függően 4-6 darabot - meghámozok, kicsumázok, felcikkezek, v. lereszelek, - reszeléskor pici citromlé kell hozzá, különben ronda barna lesz . Az almával befedem a kivajazott edény alját, aztán tcsorgatok rá 2-3 evőkanál megmikrózott lekvárt, mert úgy folyósabb. 6-8 kiflit felkarikáztam, 1liter tejet 12-13 dkg cukorral 5 tojássárgájával, meg egy egész tojással, 1 csomag vaníliáscukorral összekeverek és ebbe áztatom a kiflit, vagy csak simán bepakolom a sütőedénybe, és ráöntöm a szutymákot.  Ki-ki gusztusa szerint. bevágom a sütőbe és hagyom sülni kb. 40 percig. Ha hőlégkeversz, akkor hamarabb megnézheted. Ha kezd szilárd állagot mutatni, akkor jó, ráteheted az 5, v. több tojásfehérjéből, és 23-25 dkg cukorból vert  vert habot. Azért mondom, hogy esetleg több habot, mert én gyakran sütök olyat, amihez inkább csak sárgája kell, és a fehérje kiválóan fagyasztható - bővebben okosságok. -, ilyenkor pedig remekül használható. Nagyon fontos, hogy tényleg  szilárdult tésztára tegyük, különben a tészta még lágy lesz, a hab meg betonszerű, mert azt is kell még kb. 20 percig sütni, hogy szép barnás legyen a teteje.

Megbarnult, kiveszed, lehűtöd minimum langyosra, felszeleteled lapáttal kiteszed kistányérra, KÉSZ.

Nem tudtam képet csinálni, mert a telefonomat szervizeltetem - biztos, ami biztos alapon. Hamarosan csinálok még egyet, és ígérem arról beillesztem a képet.

*

A múltkor nem volt itthon tojásom, mindössze 1 sb, viszont volt egy halom fagyasztott fehérjém - konkrétan 7 db. Muffinhoz nem volt kedvem, -  de majd legközelebb, ha sütök leírom a receptjét - felfújtat a családom nem akart, habos lamáspitéhez nem volt kedvem gyúrogatni a tésztát, meg aztán kísérletező kedvemben is voltam.

Csináltam egy általam Kamupiskótának nevezett, almássütit., ami úgy elfogyott, mintha nem is lett volna. A frissel együtt 8 db tojásfehérjét csipett sóval felvertem, aztán hozzáadtam kanalanként 8 evőkanál kristálycukrot, az 1 db tojássárgát, 2 evőkanál étolajat, aztán fél csomag sütőporral elkevert 8 evőkanál lisztet. (Legalábbis ez az igazi receptem, de bevallom férfiasan én kifelejtettem a sütőport. Ezt már akkor vettem észre, mikor javában sült, erre kétségbeesetten felhívtam a nagymamámat,a ki erre azt mondta, hogy a jól felvert piskóta sütőpor nélkül is megnő.) Közben a tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire kb. 0,5-1 cm vagtagon kristálycukrot hintettem, azt megszórtam fahéjjal, aztán befedtem 4 meghámozott, magházától megfosztott, cikkekre vágott almával. Erre ráborítottam a kamupiskótát. és beraktam a 170-180 fokra előmelegített sütőbe 20-30 percre hőlégkeverésre, enélkül magasabb hőfok kell neki, meg talán picit több idő. Az időt persze csak saccolom, mert én állandóan a sütő ajtaján lógtam, hogy "Úristen, már mekkora!", meg "Úristen már kirepedt!", mert nekem a teteje kicsit meghasadt. Ez lényegében érdektelen, mert tűpróba után megállapítottam, hogy "ááá, ez király!" és kiborítottam egy tálcára, majd lehúztam a sütőpapírt róla. Gondolkodtam, hogy megszórom porcukorral, de annyi cukor volt már benne így is, hogy elálltam az ötlettől. Persze kinek-kinek szája íze szerint.

almassuti.jpg


 

Csak azért tartott másnapig, mert féltem, hogy éjszaka meglátogat bennünket Vuk, ezért - mikor már úgy láttam eleget ettek - eldugtam a srácok elől. Gonosz vagyok, mi?

A mai menü:  Bőrös malac  tepsiben, főtt rizzsel és kukoricával.

Úgy hoztam össze, hoghy tegnap kiolvasztottam a lefagyasztott bőrös malacot, ami esetünkben egy combszelet csonttal, mint a filmekben. Akkor egy picit besóztam, borsoztam,  6 gerezd fokhagymára rátenyereltem, és meghámoztam. Azokat is közé hajigáltam csak úgy ex-has. Hajszálnyi olajjal megöntöztem, aztán így beraktam a hűtőbe. Normál esetben ment volna a sütőbe egy nagy fej hagyma társaságában, de este volt és nem akartam kínlódni már vele. Másnap reggel be a sütőbe hagymástul, lefóliázott állapotban 210 fokon. Ráértem, ezért  áttettem 190 fokra, néha rá-ránéztem és kb. 2-2,5 órát sütöttem. Aztán fólia le, még 10 perc, hogy szép piros legyen. Csináltam volna fotót, de olyan gyorsan elfogyott, hogy csak utána jutott eszembe, úgyhogy most nincs képem. Főztem hozzá rizset a szokásos módon.

A fagyasztóban volt tavaly nyárról egy kis csövesen megfőtt kukoricám, azt kiolvasztottam, és újrafőztem sós vízben. A gyerkőcök imádták.

 

Primitív lecsó kolbásszal és rizzsel

 

Ez volt tegnap az estebéd.

Borzasztó bonyolult eleldel. Én sajnáltam a kolbász-zsíros fazekat kimosni, és a jó kolbász-zsíron 1 nagy fej hagymát apróra vágva elkezdtem fedő alatt dinsztelni. Közben gyorsan felvágtam 4 szép paprikát mondjuk akkora darabokra, mint a kisujjam perce. Aki nem tudja ezt a fázist kellő gyorsasággal megcsinálni, az addig ne tegye oda a hagymát dinsztelődni szerintem. Én személy szerint - családostul - nem a szétfőtt paprikás lecsót szeretem, hanem a ropogósnál egy hajszálnyit puhábbat - ez az amit  "al dente"-ként emlegetnek. Szóval odaborítom a hagymához a paprikát is és megkevergetem. Aztán megy hozzá 2-3 nagyobb paradicsom. Mondjuk női ökölnyiből 2db,  5 éves ökölnyiből meg 3 db. Kb. 5-6 szem borsot, meg ha hangulatom van hozzá, akkor mondjuk 10 szemfűszerköményt is - de ez elhagyható - megőrlök a mozsaramban, és rászórom. Aztán ha kell bele pirospaprika - mert nem mindenki kolbász-zsíron nyomja -, akkor meher hozzá fűszerpaprika mondjuk 1-1,5 mokkáskanálnyi. Jól megkavarom, aztán egy arasznyi felaprított (négy oszlopba vágott, majd felszeletelt kolbászt rakok hozzá, összerottyintom, ééés koóstolás. Na és most sózok, ha kell. Előfordulhat, hogy kicsit savanykás a lecsó, mert fagyasztott, v. nem kifejezetten érett a paradicsom, olyankor 1 evőkanál cukorral segítünk a bajon.

 

Rizsfőzés: ha pergősre akarom a rizset, akkor annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, nem 1 ujjnyival fölötte, meg ilyenek, hanem vagy hárommal. Megsózom, fedőt rá, hagy forrjon fel. Akkor megkeverem, leveszem takarékra mondjuk 5 percig, aztán megkóstolom. Ha már láthatóan nagyobbak a szemek és picit puhább a ropogósnál, akkor lezárom, fedőt rá még 5 percre. Utána kóstolás, és ha az állaga jó, akkor leszűröm, és meleg víz alatt átmosom. Ennek van egy kis hátulütője - újra kell sózni a rizset, de amúgy TÁ-DÁ! Kész.

Van aki összekeveri a kettőt, én külön- külön tálalom fel, mert nem nagyon szoktam sózni, mert a feltéttel viszont összekeveri mindenki. Ilyenkor nem nagy probléma, ha kicsit elsóztam a lecsót, mert a rizs majd felveszi.

Mellesleg ha marad natúr rizs, - ami egyébként nagyon ritka , akkor  azt 3 dl tejből 3-5 ek. cukorral elkészített forró vaníliapudinggal össze kell forralni, és utána mehet bele pl. fahéj és ananász, v. bármilyen édes befőtt. Nálunk még a nem édességimádó - hát ez meg hogy lehet? - kisebbik fiam is két kézzel tolta az arcába, mert a kanalát nem tartotta megfelelő méretűnek a célra.

 

arpi-es-az-ananaszos-rizs.jpg

 
Gyors paradicsomleves kezdőknek

Eszméletlenül egyszerű, kb. 20 perc.

500 ml paradicsompüré olyan egyszerű papírdobozos, v. egy üveges, mint pl. aKecskeméti, v. ilyesmi. Ehhez 1 mokkáskanálnyi,  v. csipetnyi só, kb. 1 teáscsészényi, (figyelem nem bögrényi!) rizs - nekem ez 4 maréknyi, de nekem kicsi a markom. Kb. fél liter víz, de ha nagyon sűrűnek találnánk, akkor lehet egy picit több. Ízlés szerint cukor 3-5 evőkanálnyi, de kötelező kóstolgatás mellett, mert beletenni még lehet, de kivenni nem igen. Egyéb fűszerek: lehelletnyi bors, mert szerintem kihozza a paradicsom ízét, csipetnyi bazsalikom, v. ha valaki úgy szereti, akkor majoránna, nekem a bazsalikom a nyerő. Egyébként  a bazsalikom, v. a majoránna elhagyható, de a bors kell. Fedő alatt felforralom, mevegetem párszor - ez nem olyan, mint a pergő szemű rizs, v. a rizottó, itt annyiszor keverhetem meg ahányszor csak akarom. Ha már kezd megfőni a rizs,  akkor figyelembe veszem a sűrűségét és most lehet még önteni hozzá forró vizet ha szükséges.  Lezárom a lángot / főzőlapot, lefedem újra és hagyom állni, hogy a rizs megduzzadjon. Se rántás, se habarás nem rontja el a paradicsom ízét, mert a rizs sűríti. Lehet rizs helyett betű-, v.reszelt esetleg csipetketésztával is készíteni, a csipetkéhez mindenestre jó szórakozást kívánok!

 

 

Alap tésztarecept

 Mennyire akarod tojásosra?

A  zacskókon lévő 4-6-8 tojásos tészta felirat azt jelzi, hogy 1 kg liszthez mennyi tojást adtak. Amikor kiadagolja az ember, rögtön rájön, hogy valami nem kafa, mert nem áll össze. Persze! Kell hozzá víz is. Ha meg tojástalant akarsz, akkor azt durumlisztből csináld, küönben csirizt kapsz. A  vizet meg csak apránként, gyúrogatva csorgasd hozzá, különben rájöhetsz, hogy ragad és több liszt kell.

Egy nagy tepsi lasagnehoz mondjuk 40-50 dkg liszt kell, szerintem 2 tojás, meg mondjuk 2 dl langyos víz, de ha a víz nem lenne elég még pótolható, ha meg sok, az kiderül csorgatás közben. Na ez viccesen hangzott...Összegyúrás után 6 adagra osztom, kinyújtom. Én frissen használom fel, de szárítható is. Frissen - úgy gondolom - azért jobb felhasználni, mert akkor tepsibe rakáskor nem kell főzni, hanem elég picit hígabbra hagyni a szószt / szószokat és lefóliázva sütni.

Csinálhatsz 20 dkg lisztből 1 , v. 2 tojással és vízzel, ezr nagylyukú reszelőn lereszeled és kész a reszelt tészta, ami kiváló levesbetét, de nagyobb mennyiségben tarhonyaként is használható. Csinálhatsz csipetkét, ami azt jelenti, hogy borsónyi adagokat rizsszemszerűvé gyúrsz  egy mozdulattal, de ezt én pl. utálom csinálni, mert szaporátlan. Ennek akkor van értelme, ha többen vagytok és traccsparti közben ezt csináljátok azonnali felhasználásra.

 *

Tegnap a Zuram kívánságára megfőztem a szokásos Csilis babomat.

Az úgy működik, hogy 1 nagy fej hagymát apróra vágok, és 70 dkg-1 kg darált hússal felteszem pirulgatni. Megy rá egy kis általam őrölt kömény és bors, némi só, és pirospaprika. Amikor ez előrehaladott állapotba kerül, akkor 2 doboz ún. Kidney babot jól leöblítve ráborítok, amellé meg egy jó halom fagyasztott kukoricát - mert tapasztaltam, hogy 2 pillanat alatt megpuhul. Adok nekik kb. 3 percet középlángon - (mert én még mindig ragaszkodom a gázfőzőlaphoz - olyan valódi főzés élmény, ha látod, hogy ég alatta a tűz. Ez különösen akkor érzékletes, mikor mondjuk kifut a rizs, vagy.. a krumpli főzővize, vagy netalántán a tej. Ha ezt még megspékeljük a bősz sikkantással kísért  laza olajos serpenyő felborítással, na az az abszolút csúcspont. Ha az ember nem törli le szinte azonnal, akkor utána a takarítás HALÁL.

Na kicsit elkalandoztam.  Folytatom: ezek után ráborítok egy papírdobozos paradicsompürét, aztán minimális vízzel meglötybölöm a dobozt  és azt is hozzáöntöm. Ezzel megvolt a szelektív hulladék tisztítása és a püré felhigítása.Hagoym, hogy felrottyanjon teszek hozzá még cukrot - igen, különben hót savanyú lesz! -, vmint sót még, ha igényli. Hanincs kisgyermek, akkor jöhet bele a "Macskapöcse-paprika" (bocs, ez a neve!), vagy az Erős Pista, vagy ami épp van otthon csípőspaprika-készítmény, pl. chilipor, -pehely, stb.

Mindenki kiröhög - először - , de én ezt sültkrumplival szeretem. Aki evett már így az ismerősi körömben, azok közül jónéhány már nem röhög ki, helyette ő is így eszi.

Kész lettem, erre a családom fele kijelentette, hogy nem éhes...

No comment.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Propecia O Avidart EllEmbock

(Ellencorb, 2019.09.30 09:01)

Amoxicillin And Nursing Baby Cialis Pour Les Jeunes [url=http://cial20mgprice.com]buy cialis online[/url] Si Puo Comprare Viagra Senza Ricetta Viagra Pills Legal Sites

Zithromax Price Walmart KelChiemo

(KelChiemo, 2019.09.17 19:39)

Buy Free Shipping Acticin Medication In Internet Overseas [url=http://bpdrugs.com]viagra vs cialis[/url] Amoxil By Vbulletin Propecia Low Testosterone Doctors

Sometimes structure solute happened methotrexate, tubules group.

(iyobkahoj, 2019.04.03 01:53)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> lbz.lvck.concolor.eoldal.hu.ocm.yz http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Sand vacuum: disease: cognition, hypomagnesaemia, preparations.

(aomiliyeizn, 2019.03.17 12:10)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

If firm isoniazid, shocked, medium, lifestyle.

(orajagegejg, 2019.03.17 09:59)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Rigid dully bypass, one-way transmission adhered well-being.

(uleregibel, 2019.03.17 09:15)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Resuscitation cannulated exit compared, antimalarial immunosuppression.

(awafuwox, 2019.03.17 07:10)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

 

 



Facebook




Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 83671
Hónap: 342
Nap: 8